Laptop videókártya javítás

2016-04-16 0 kommentek videokartyajavitas_admin Laptop videókártya javítás

Notebookok, netbookok és az Apple leggyakoribb betegsége.

Ennek a problémának oka a rossz hőelvezetésre visszavezethető nem rendeltetésszerű használat (ágyon történő használat, ütődések, esések, tisztítás elmaradása), a chip anyagelfáradása. Mivel az alaplapi panel, a forrasztóanyag és a chip hőtágulása is nagyban eltér, ezért sajnos előbb utóbb valahol leválás történik. Ha az alaplapi forraszhelyek felszakadnak, akkor az esetek többségében a hiba nem javítható. Azonban legtöbbször csak csak a forrasztás enged el, vagy a chipen szakadnak fel a forrszemek. Mindkét esetben javítható a gép, a chip levételével, új ólmot is tartalmazó golyókkal való visszaforrasztással, valamint ennél megbízhatóbban egy új chip felrakásával.

VGA hibát előidéző esetek

 • Forrasztási hiba
  Mióta a gyártók áttértek az ólommentes forrasztásra (ROHS), hamarabb szakad le egy forrasztási pont az alaplapról, mint hogy a forrasztás eltörjön. IC cserével, átforrasztással (reflow), újragolyózással (reballing) általában javíthatók. 
 • Forrasztási pont hiba
  Ilyenkor az alaplapon, az IC helyén letörik az a pont (forrszem), amelyhez a chip-nek kapcsolódnia kellene. 2-3db forrszem felszakadás mikroszkóp segítségével még gazdaságosan javítható. Időigényes folyamat.
 • Ólommentes forraszanyag kristályosodás, ezáltal lábak összeérése
  Az ólommentes forraszanyagok egyik hibája, hogy idővel kristályszerkezet átalakulást szenvednek, mely során kristály kinövések alakulnak ki rajtuk. Szerencsétlen együttállások folytán ezek a kinövések összeérhetnek más lábakkal, és rövid zárt okozhatnak. Mivel a forraszanyag gyártók felismerték a jelenséget, változtattak az összetételen, ezért napjainkban a jelenség ritka. Átforrasztással, újragolyózással általában javítható.
 • Hiba az IC magjában
  Manapság ez a legjellemzőbb. A kikapcsolás-bekapcsolás illetve az intenzív-kevésbé intenzív használat következtében, ezek a vezérlő IC-k szenvedik el a legtöbb és a legnagyobb változásokat jelentő hőmérséklet változást. A milliónyi felmelegedés-kihülés következtében egyszer csak feladják a küzdelmet, és nem hajlandók normálisan működni a továbbiakban.